A VÁLYOGHÁZ

Zsámbékon áll az 1789-ben épült népi lakóház vályog falakkal és nád tetővel. A felújítás előtt évekig üresen állt, tetőszerkezete bedőlve, vályog falai omladozva, udvara gazosan, rendezetlenül. Kb. 18 évvel ezelőtt vette meg az épületet a budapesti fiatal értelmiségi házaspár és elkezdték a felújítást. Vályogtéglát vetettek, falaztak, tetőt és nádfedést építtettek, homlokzati vakolatdíszeket készítettek, mindenben lehetőleg az eredetit helyreállítva. Az életmódjukat az épületnek megfelelő formára alakították: állatokat tartanak, földet művelnek, maguk állítják elő egész évi élelmiszerüket. A lakóház mellett építettek istállót, csűrt, disznóólt és tyúkólt, készítettek bútorokat, berendezéseket, kemencét, hagyományos faragott kő kerítésoszlopokat és díszített léc kerítést, kaput.

 

Az életmódhoz kapcsolódó tradicionális, hagyományt követő építészetet, hozzáállást mutatja be egy film és egy cikk az épületről, érintve a hagyományos technikákat felvonultató, az ökológiai gondolkodást és a fenntarthatóságot mutató, valamint az építőművészeti és iparművészeti aspektusait a helynek. Evvel együtt felvillantja az életmód aktualitását, szépségeit, emberi oldalát és filozófiai gondolkodásmódját.

 

Az épületről, és az életmódról az MMA Művészeti Program támogatásával filmet készítettünk, melyet az alábbi linken lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=u3rMDDVPoiA

 

Az épületről szóló cikk az alábbi linken érhető el:

https://orszagepito.net/epuletek/nepi-epiteszeti-program-zsambek-lakohaz/

 

 

A VÁLYOGHÁZ c. film szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.