„Óvodáskorú lett a Főépítészek Egyesülete” Főépítészek – taggyűlés – tisztújítás 2018

2018. február 23-án a MÉSZ Székházban tartotta a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület taggyűlését, ahol a tisztújításra is sor került. Salamin Ferenc leköszönő elnök beszámolójában jelezte, óvodás korba lépett a Főépítészek Egyesülete. A 2014-ben létrejött Főépítészek Egyesület elődje az Országos Főépítészi Kollégium (OFK), a magyarországi főépítészek demokratikusan megválasztott testülete 1989. április 13-án alakult meg.

Salamin Ferenc elnöki beszámolóját, annak 427 oldalát minden egyesületi tag megkapta (eredetiben a www.foepiteszek.hu honlapon van fenn), így annak néhány részletét emelte ki. 2018. évben a honlap fejlesztésére kerül sor, az egyesület tagjai részére jelszavas belépés tervezett. Ezt követően Rátkai Attila, az Ellenőrző Bizottság elnöke elismerőleg értékelte az elmúlt 3,5 évi munkát, kiemelve a jó alapra való építkezést, vagyis az OFK-t. A taggyűlés a beszámolókat egyhangúlag elfogadta, majd módosította az egyesületi alapszabályt, amely a jogszabályok megváltozása miatt vált szükségessé.

Ezt követően a 2018. évi tisztújítás során titkos szavazással a tagok újraválasztották elnöknek Salamin Ferencet, Szerencs város főépítészét, elnökhelyettesnek L. Balogh Krisztinát, Kaposvár m. j. város főépítészét: Az Elnökség további tagjai Béres István (Gyula), Kálmán Kinga (Pilisvörösvár, Csobánka), Matus István (Bp. Terézváros), Schreffel János (Újbuda ny.), Tényi András (Nagykőrös), Turi Attila (Budakalász), Zsigmond László (Mátészalka, Rácalmás, Veresegyház) önkormányzati főépítészek és dr. Sersliné Kócsi Margit Budapest állami főépítésze, vagyis a 10 tagú Elnökség összetétele kisebb részben átalakult. Zábránszkyné Pap Klára továbbra is elnöki tanácsadóként segíti az Elnökség/Egyesület munkáját. Az Ellenőrző Bizottság tagjai Csernyus Lőrinc (Csenger, Enying, Makó, Lajoskomárom, Závod) Rátkai Attila (Eger) és Rüll Tamás (Visegrád) főépítészek.
Az Egyesület újjáválasztott elnöke felkérte az elnökségi tagság további jelöltjeit, hogy munkájukkal támogassák, segítsék az egyesület és az elnökség munkáját, akik ezt elfogadták. Így ők, mint póttagok, az Elnökség „szakértői csapata” lettek.

Az egyebek napirend során jelenlévők az aktuális főépítészi feladatokról, problémákról adtak számot és cserélték ki tapasztalataikat.

(Az Elnökség, az Ellenőrző Bizottság és az Elnökség „szakértői csapata” tagjainak elérhetősége letölthető formában itt olvasható)

Zábránszkyné Pap Klára