FŐÉPÍTÉSZI KONFERENCIA SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

2023. szeptember 5-én a szervezők sajtótájékoztatót tartottak az idei Főépítészi Konferenciáról Veszprém város és a Főépítészek Egyesülete képviselőinek részvételével. Az eseményen Porga Gyula polgármester, Sulyok Balázs főépítész és Salamin Ferenc elnök nyilatkozott a sajtónak.

(fotó: Pesthy Márton)

Országos Főépítészi Konferencián mutatja be Veszprém a legújabb attrakcióit
Veszprém, 2023. szeptember 13-15.  

Veszprém, A királynék városa, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím büszke viselője ad otthont a XXVII. Országos Főépítészi Konferenciának 2023. szeptember 13-15. között. A kongresszus témája a Tér és idő szabadsága és korlátai.

Az Országos Főépítészi Kollégium, a főépítészek több mint 30 éves szervezete és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében valósul meg a nagyszabású szakmai konferencia 2023-ban Veszprémben, a teljesen megújult ActiCity Tánc- és Mozgásközpont épületében. A megbeszélések és előadások fókuszában olyan örökérvényű témák állnak, mint az örökség és a jövőnk, valamint az élhető város.

Ez a tematika határozza meg a konferencia otthonaként helyt adó Veszprém fejlesztéseit is évek óta, ugyanis a városvezetés elkötelezett abban, hogy a város 2030-ra a lakosságszám szerinti kategóriájában Európa 20 legélhetőbb városa között szerepeljen.

Az előadásokon nemcsak Veszprém, a gazdag történelmi múlttal rendelkező város múltját, jelenét és jövőjét ismerhetik meg az érdeklődők, hanem Lázár János építészeti és közlekedési miniszter előadásában az építészeti törvény részleteit is megismerhetik.

A téma tehát adott, a közönség pedig három napon át erősíti együttműködését tanácskozásokon, szakmai kirándulásokon, plenáris üléseken, hogy újult erővel, új tapasztalatokkal gazdagodva tovább dolgozzanak hazánk, Magyarország élhetőbbé tételében.

A program beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott:

Sulyok Balázs Ede – Veszprém MJV főépítésze: - Az Európa Kulturális Fővárosa év önmagában is nagy lehetőség és számos szakmai kihívást rejt magában, ezért is nagy megtiszteltetés, hogy Veszprémben fogadhatjuk a szakma képviselőit. A konferencia mottója a Tegnapelőtt és holnapután megmutatja, hogy rengeteg érték van Veszprémben a természeti adottságok és épített örökség mellett is. Szeretnénk bemutatni vendégeinknek a fejlesztéseinket, a szekcióüléseken pedig a város megújult közlekedéséről, az állatkerti fejlesztésekről, a vár megújításáról is szó lesz. A zárónapon átadjuk a vándorzászlót a következő rendezőnek, valamint Az év főépítésze, és a Főépítészi életműdíjat is átadjuk

Porga Gyula – Veszprém MJV polgármestere: - 2023-ban sok konferenciának és tanácskozásnak adhatunk helyszínt, de talán a főépítészi egyeztetőnek örülök a legjobban, mert megmutathatjuk a szakmának az elmúlt 10 év munkáját. Szívesen fogadjuk a tapasztalatokat, véleményeket azokról a felújításokról és építkezésekről, amelyeket mi, veszprémiek azonnal megszerettünk és örömmel vettünk birtokba.

Salamin Ferenc – Országos Főépítészi Kollégium elnöke: - A főépítészek elsőszámú feladata, hogy a város, amelyet szolgálnak szebb és élhetőbb legyen, ezen elv alapján végezzük munkánkat és segítjük a lakosságot. Ebben is nagy segítségünkre lesz a veszprémi konferencia, ahol egymástól tanulhatunk és megoszthatjuk tapasztalatinkat erről a csodálatos szakmáról.

 

A megjelent hírek az alábbi linkeken tekinthetők meg.

https://www.vehir.hu/cikk/70375-a-telepulesek-szerelmesei-jonnek-veszprembe

https://www.veol.hu/helyi-kozelet/2023/09/tobb-szaz-epitesz-erkezik-hamarosan-veszprembe

https://www.veszpremtv.hu/tegnapelott-holnaputan/