Építész Fiesta Balatonfüreden – 2023. június 1.

Tavasszal került sor az Év Balatoni Háza 2022 építészeti díj pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére, ahol a középület kategória győzteseként a balatonfüredi Zákonyi sétány pavilonsort hirdették ki, tervezői Golda János és Madzin Attila építészek.

A rangos elismerés apropóján Balatonfüred Város Önkormányzata – Fabacsovics Zoltán vármegyei főépítész javaslatára – egy szakmai délutánt szervezett 2023. június 1-re.

Az épületegyüttes egyéni bejárását, felfedezését követően 16 órától három előadásra került sor a Vaszary Galériában:

Dr. Bóka István, Balatonfüred város polgármestere A Zákonyi épületegyüttes jelentősége a balatonfüredi élmények sorában című előadásában vázolta fel a beruházás pénzügyi és pályázati kereteit.

Fabacsovics Zoltán, Veszprém vármegye főépítésze Zákonyi épületegyüttes az „Év Balatoni Háza 2022” építészeti díj pályázat középület kategória nyertese című előadásában ismertette a díjpályázat történetét és bemutatta a 2022. év díjazottjait.

Golda János és Madzin Attila építészek, a Zákonyi épületegyüttes tervezői, Füredi kortárs hangulatok című előadásukban a középület kategória nyertes épület tervezésének ismertetése mellett kitértek irodájuk (M-Teampannon Kft) több évtizeddel ezelőtti megalakulására és az azóta eltelt időszak legjelentősebb építészeti munkáira is. Bensőséges, közvetlen hangulatú előadásuk révén közelebbről megismerhettük hazánk egyik legjelentősebb építész tervező irodáját.

Az előadásokat követően került sor az épületegyüttes tervezői vezetéssel történő megtekintésére, mely a ZELNA Borbárnál pezsgős koccintással zárult. 

Szakmai délutánunk koraesti, kötetlen hangvételű beszélgetésként ért véget, melyet igazán ünnepélyessé tett a szíves vendéglátás Lukács Lillának, a Borbár tulajdonosának jóvoltából és a ZELNA Borászat kitűnő pezsgőjének és borászának, Barabás Barnának köszönhetően.

Köszönet Bóka István polgármester úrnak és munkatársainak ezért a remek szakmai délutánért, a kiváló szervezésért. Gratulálunk az épületegyüttes tervezőinek, egyben köszönjük a közösen eltölt időt, tartalmas, szép délután volt.

 

Fabacsovics Zoltán