Elhunyt Dr. Tóth Zoltán építészmérnök, az Országos Főépítészi Kollégium tiszteletbeli elnöke

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az Országos Főépítészi Kollégium tiszteletbeli elnöke, Dr. Tóth Zoltán, Ybl díjas és Pro Régió díjas építészmérnök életének 80. évében örökre eltávozott.

Tóth Zoltán egyetemi tanulmányait Budapesten, a Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte, ahol 1965-ben diplomázott a Városépítési Tanszéken. 1970-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen városépítési szakmérnöki diplomát kapott, 1985-ben egyetemi doktor és a műszaki (építészet) tudomány kandidátusa. Főépítészi tevékenységéért, elméleti és gyakorlati munkásságáért, 1987-ben Ybl Miklós díjat kapott.

1997-ben habilitált a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1988-ban vette át a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemre szóló egyetemi tanári kinevezését a köztársasági elnöktől. Dolgozott kivitelező vállalatnál, majd 1968-1976 között Pécs város főépítészeként. 1976-tól 78-ig a Pécsi Tervező vállalat irodavezetője, 1978-tól Baranya megyei főépítésze,majd 1992-től a dél-dunántúl területi főépítésze volt nyugdíjazásáig. A 2010-es évhez kötődően Pécs Európa Kulturális Fővárosa beruházásainak építész koordinátora volt.

A hazai környezetalakítás tágan értelmezett területén végzett kutatómunkát, könyveket írt, tanított. A Főépítészi Kollégium első elnöke volt 1989-1993 között, főépítészi tevékenységéért Főépítészi Életmű díjban részesült. A Magyar Urbanisztikai Társaság alelnökeként elsősorban az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok felelőse volt. Több cikluson át a MUT állandó képviselője volt a Conseil Européen des Urbanistes nemzetközi urbanisztikai szervezetben. Tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének, a Dél-dunántúli Építész Kamarának, a Magyar Építész Kamara Terület- és Településrendezési Tagozatának, az MTA Településtudományi Bizottságának.