BESZÁMOLÓ A 25 ÉVES ÁLLAMI FŐÉPÍTÉSZI RENDSZER JUBILEUMI RENDEZVÉNYÉRŐL

résztvevők

Nagy sikerrel zárult a MÉSZ székházban 2019. április 8-án megtartott jubileumi rendezvény, amelyet az állami főépítészi rendszer 25 éves / közel három évtizedes fennállásának tiszteletére tartott a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület a Miniszterelnökség, Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság támogatásával. A rendezvény fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, szakmai partnerek a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság voltak. A mintegy 70 résztvevő főépítész, szakember mellett a MÉK, MÉSZ és MUT elnökei is megtisztelték a konferenciát.

Salamin Ferenc kollégiumi elnök és Krizsán András DLA házigazda MÉSZ elnök megnyitóját követően Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára köszöntötte a jubileumi rendezvényt, a főépítészeket. A főépítészek legfőbb feladata, hogy a települési arculatok előnyükre változva öröklődjenek át a jövőbe mondta Tuzson Bence.

Keresztes Sándor volt Környezetvédelmi és Területfejlesztési Miniszter, az állami főépítészi rendszer alapítója köszöntőjében az egykori minisztérium feladatköre és a főépítészi tevékenység fontos jellemzőire hívta föl a figyelmet: az épített és természeti környezet egységes kezelésére, az önkormányzatok településfejlesztési tevékenységének közvetlen szakmai támogatására, és ebben a vonatkozásban az állami és az önkormányzati főépítészek szoros együttműködésnek fontosságára.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkára a főépítészi rendszer kiterjesztésének eredményei közül kiemelte, hogy a területi irányítás megyeivé alakítása kijelölte az állami és az önkormányzati felelősség határát az épített környezetének alakításában. Példa nélküli vállalkozásnak nevezte a települési arculati kézikönyvek összeállítását.

Majd a rendezvény múlt – jelen - jövő szakmai blokkjának előadásai következtek.
A múltat idézte Zábránszkyné Pap Klára, az OFK volt titkára, aki röviden felvázolta a főépítészi rendszer átfogó történetét 1962-1992. között. Majd beszélt a 30 éve, 1989. április 12-én létrehozott Országos Főépítészi Kollégiumról és az elért erdeméynekről.

Kiss Lajos volt területi főépítész előadásában az 1992-ben létrehozott területi főépítészi hálózat részleteit ismertette, a kormányhivatalokba való integrációval zárta előadását.

Dr. Hajnóczi Péter a MÉK elnöke, volt területi/állami főépítész a kapcsolat - együttműködés részleteiről beszélt a múltat felidézve.

Körmendy Imre, a MUT tiszteletbeli elnöke a főépítészek és a MUT kapcsolatáról, az együttműködésről adott részletes tájékoztatást.

A jelenről Lukáts István, Baranya megye állami főépítésze számolt be. Előadásában ismertette feladataikat, a kormányhivatalban való működésük részleteit, egyéb szakmai munkáikat, valamint beszélt a közelgő Építészet hete a Baranya megyei Kormányhivatalban rendezvényükről.

Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség Területrendezési és Településügyi Főosztály főosztályvezetője előadásában a főépítészi rendszer jövőjét vázolta fel. A tervezett intézkedések közül kiemelte a balatoni főépítészi hivatal megteremtését, új szakértők bevonását a világörökségi és más szempontból kiemelt területek kezelésére, valamint az állami főépítészek közötti kapcsolatok erősítését. Céljaik között szerepel a fiatal szakemberek megszólítása képzésekkel és életpályamodellek kialakításával. Szeretnék elősegíteni megyénként az együttműködést a megyei állami főépítészek és önkormányzati főépítészek, az építész és mérnöki kamarák vezetői között, mert a rendszer hatékonysága jelentős mértékben függ az összefogáson. A főépítészi rendszert érintő jogszabály-módosítási javaslatok az EP-választások után kerülhetnek az Országgyűlés elé, jelezte Kolossa József.

Az ünnepség zárásaként Füleky Zsolt helyettes államtitkár emléklapot adott át a 25 éve létrehozott regionális főépítészi hálózat létrehozásában kiemelkedő tevékenységet végzett szakembereknek. Emléklapot kapott Keresztes Sándor alapító miniszter, Pataky Szabolcs alapító és működtető építésügyi helyettes államtitkár, Arató András István – dr. Hajnóczi Péter – Kiss Lajos – Körmendy János - Olajos Csaba – Ruttkay M. Gyula - dr. Tóth Zoltán alapító regionális főépítészek (Főző János alapító regionális főépítész 2012-ben elhunyt), valamint Zábránszkyné Pap Klára az alapítás szervezésében és a működtetésben végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Összeállította: Zábránszkyné Pap Klára

Fotók: Pálinkás Edit, Lőrincz Anna

https://hir.ma/epiteszet/tuzson-bence-a-foepiteszek-feladata-a-kedvezo-t...

https://tervlap.hu/cikk-nezet/nemcsak-balatoni-hamarosan-vilagoroksegi-a...

https://hirtv.hu/kultura/tuzson-bence-a-foepiteszek-feladata-a-kedvezo-t...

Tuzson Bence államtitkár
Füleky Zsolt helyettes államtitkár
Füleky Zsolt és Arató András István
Füleky Zsolt és Pataky Szabolcs
Salamin Ferenc
Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke
Keresztes Sándor
Zábránszkyné Pap Klára és Füleky Zsolt
Zábránszkyné Pap Klára
Kiss Lajos
Körmendy Imre
résztvevők
résztvevők
résztvevők
Salamin Ferenc, Csanády Pál és Kolossa József főosztály vezető
résztvevők
résztvevők
résztvevők
résztvevők
résztvevők