XXII. Országos Főépítészi Konferencia, Tata

Tata város főtere (fotó: Penta Kft)

Az ország önkormányzati és állami főépítészei saját kezdeményezésükre 1996-tól évente más és más városban rendezik meg nagy sikerrel az Országos Főépítészi Konferenciát. Ez évben 2017. augusztus 23-25. között Tatán kerül megrendezésre a XXII. Országos Főépítészi Konferencia az Magyar Főépítészek– Országos Főépítészi Kollégium - Egyesület, valamint Tata Város Önkormányzata szervezésében.

További információk és programtervezet a csatolmányokban!

Michl József Polgármester Úr meghívója:

A XXII. Országos Főépítészi Konferencia 2017. augusztus 23‐25. között Tatán kerül megrendezésre a Magyar Főépítészek – Országos Főépítészi Kollégium – Egyesület, valamint Tata Város Önkormányzata szervezésében.
Tatának fél évezredes gyakorlata van „konferencia” rendezésében, hiszen II. Ulászló magyar király 1510‐ben Tatán tartotta az országgyűlést a hazai nemesség és külföldi követek részvételével.

Már akkor is „jó hely” lehetett Tata, hiszen Ulászló elődei Zsigmond és Mátyás kedvenc pihenőhelye volt a kristályos források városa.
A királyok után az 1700‐as évek hoztak új fényt a településre az Esterházyak tevékenysége nyomán. Ekkor alakult ki ‐ Fellner Jakab munkássága nyomán ‐ a város barokk arculata. Ferenc magyar király 1809‐ben a franciáktól elszenvedett győri vereség után udvarával két hónapig „jó helyen”, Tatán, a grófi kastélyban tartózkodott. Itt írta alá 1809. október 14‐én a schönbrunni békét.
Az Esterházyak is jól érezték itt magukat, hiszen lóverseny pályát építettek és lóversenyeket szerveztek, kőszínházat építettek, szabadtéri színházat működtettek az általuk létrehozott Angolkertben, ahova a fővárosból is jártak szórakozni.
Vonzó volt és vonzó most is az itt lakóknak: szépen gyarapodott a város lakossága és a mai kedvezőtlen hazai demográfiai tendenciák mellett sem fogy a népesség Tatán. Aki nem tudja, hogy létezik egy Tata nevű település és olvasna róla, azt hihetné, hogy egy fiktív mintatelepülés (mint Magyarszéphely), hiszen itt mindenből van több‐kevesebb, ami kell egy településre: építészeti örökség, természeti kincsek: erdők, tavak, patakok, kulturális hagyományok, mozgalmas sport és művészeti tevékenység, mezőgazdaság és ipar, versenyképes alap‐ és középfokú
oktatás, jó közlekedési feltételek (vasút, autópálya), szervesen együttműködő kistérség.

A Konferencia arra keresi a választ, hogy hogyan biztosítható vonzó élettér a településen élők, a családok, a közösségek számára. Ha már a belbecs megvan és jól működik, akkor a külcsín is fontossá válik. A főépítész egyik
legfontosabb feladata ennek az összhangnak a magas színvonalú szakmai támogatása, melynek még jobb művelését segítse az idei konferencia.

Isten hozta Önöket Tatán.

Michl József
polgármester