L. Balogh Krisztina, Kaposvár főépítésze Pro Architectura Díjas

 

Kaposvár főépítésze, a Főépítész Kollégium alelnöke, L. Balogh Krisztina Pro Architectúra Díjat kapott Építészeti közélet és oktatás kategóriában. Evvel a főépítészi tevékenység a legrangosabb állami építészeti kitüntetést érte el, hiszen másoknál az Ybl díjjal az életmű részeként ismerték el a főépítészi munkát.

A díj laudációja:

Családja révén húsz éve él Kaposvárott, ahol többek között olyan építész mesterektől tanulta a szakmát mint Kampis Miklós, Lőrincz Ferenc, vagy L. Szabó Tünde. Az évek során „kaposváribb” lett a kaposváriaknál, lokálpatriotizmusa, a város szeretete nála természetes napi érzület, melyet másokban is elültetni kíván. Tevékenysége példája annak, hogy az építész mindenütt otthonra találhat, mindenütt beleszerethet a hely szellemébe, és ha akar, sokat tehet is érte.

Tevékenysége reneszánsz módon sokrétű. Építész tervezőként és településtervezőként konkrét eredményeket tudott elérni a települések megőrzésében, fejlesztésében. Főépítészként pedig egyrészt az önkormányzat beruházásainak előkészítésével, lebonyolításával és a helyi szabályok megteremtésével foglalkozik, másrészt az építészet, a főépítészi tevékenység és Kaposvár értékeinek bemutatását tekinti fontosnak.

Részt vett a város és Somogy építészeti értékeit bemutató több építészeti könyv elkészítésében, kiadványok létrehozásában és szakmai cikkek publikálásában. De talán ami a legfontosabb: feladatának érzi a „laikusokkal” megismertetni a város értékeit, az építész szakma és a főépítészi hivatás munkáját. Építészeti kiállítások rendezése, városi építkezések és értékes épületek csoportos látogatása, a megyében dolgozó építészek munkájának bemutatása, helyi értékeket ismertető előadások, építészeti játszóházak és foglalkozások fiatalok részére, tematikus városi túrák, helytörténeti verseny, főépítészi teadélutánok, rajzasztal beszélgetések, a szecesszió világnapja: Nála mind az építészeti értékek és örökség társadalmi megszerettetésének eszközei.

Reméljük, hogy az építészek közül sokan követik L. Balogh Krisztina példáját, mert életünk épített terei csak akkor lehetnek élhetőek, ha a társadalom tagjai is magukénak érzik az építészet fontos kérdéseit.

További információk.

http://proarchitectura.hu/dijazottak-2017

http://orszagepito.net/pro-architectura-dij-2017/