Elhunyt Sári István építész - urbanista

Elhunyt Sári István építész - urbanista

Sári István Budapesten, 2018. április 17-én, 73 éves korában eltávozott egy olyan világba, ahol számára örök a nyár és az ottani Balaton, vagy Adria (ahogy ő horvátul előszeretettel nevezte: Moja Jadranka) vize örökké hívogatóan selymes és meleg.
Balatonalmádiban, a Balatonpart-menti közparkban, felesége által ültetni kívánt „Sári István emlékfa” biztosíthat majd helyszínt és tárgyi emléket a kivételes emberre és építészre-urbanistára bármikor emlékezni kívánó családtagok, barátok, építészkollegák, ismerősök számára. Miskolcon a Kós-házban (Görgey Artúr u. 32.) 2018. május 4-én nyilvános megemlékezésen fogják felidézni szakmai munkásságát és emberi karakterét a területi építész kamara szervezésében.

2011-ben Balatonfüreden az Országos Főépítészi Konferencián „FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ”-at kapott: „1992-től 1999-ig Sopron városi, 1999-től 2001-ig Esztergom városi, végezetül 2005-től 2011-ig, nyugdíjba vonulásáig Budapest Főváros pesterzsébeti főépítészi tevékenységéért. Magas színvonalú szakmai munkája mellett a főépítészeket képviselő Országos Főépítészi Kollégium aktív segítője, valamint az Országos Főépítészi Konferencia ”mindenkori” szereplője. Kritikai élű írásaival a szakmai közélet állandó résztvevője.” – áll a díj odaítélésének indoklásában.

„SáriPista” a főépítészi és urbanisztikai konferenciák rendszeres szereplője, előadója, hozzászólója volt. Karakteres, szókimondó, a szakmáért kiálló szenvedélyes és „nagyívű”, de humort se nélkülöző hozzászólásai meghatározóak voltak. Az építész és urbanista kollégáktól szívesen fogadott, sőt elvárt megszólalásai mindig nagy és emlékezetes nyomot hagytak a hallgatóságban. Ezek közül több írása, hozzászólása a www.epiteszforum.hu honlapon olvasható.

Gazdag életpályájáról, személyiségéről Károlyi István építész ad számot az általa írt nekrológban http://epiteszforum.hu/elhunyt-sari-istvan-epitesz-urbanista linken.

Az „Urbanisták” filmsorozatban (rendezte Csontos János) Sári István a róla készült részben az építészeti rajzot "apanyelv"-ként határozza meg, lévén borsodi építész dinasztia sarja.

Részletes szakmai életútja a mellékletből letölthető