Dévényi Sándor a Nemzet Művésze

 

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész többek között városképformáló munkássága elismeréseként részesült a díjban.

Részletek a laudációból:

„Ha Gaudínak elég volt Barcelona egy életre, akkor nekem elég kell legyen Pécs egy életre” –vallja a Kossuth-, Ybl-, Pro Architectura és Prima díjas építész, akinek a nemzetközi diskurzus által is számon tartott műveit formai játékosság, expresszív, olykor ironikus koncepciók jellemzik.

Számára Makovecz Imre több, mint építész: MESTER , akitől nem csak a szakmát tanulta meg – habitusa, viselkedése példa számára.

„Az organikus gondolkodás az építész pályaművében és egy város életében azt jelenti, hogy megtalálja azt a lelkiséget, kulturális hagyatékot, amit egy hely hordoz magában, s ezt átérezve hozzáadja a maga gondolatait, új minőséget hozzon létre” – tartja Dévényi Sándor,... amelyre meghatározó módon hatott Csete György és Jankovics Tibor igényes és egyedi építészeti gondolkodása, a Pécs Csoport szellemisége, a klasszikus építészek közül Wright, Gaudí és a szintén pécsi Pilch Andor a példakép számára...

A Kós Károly Egyesülés alapító tagjaként, majd igazgatójaként, s jelenleg az MMA alelnökeként is tevékenykedő egyetemi tanár úgy tartja: „Az a jó épület, amelynek a formálása, az anyaghasználata, a ritmusai szerkezetéből és funkciójából fakadnak... Az építész gondolata, amelyet közölni szeretne, értékesebb, mint a konstrukció és a funkció.” ...

Magyarország első underground építészének is nevezik Dévényi Sándort, akinek életművében az épületekkel egyenrangú feladatként jelennek meg a városi terek.

„Életünk 90 százalékát épített környezetben töltjük el. Ha ez a környezet egy tehetséges építészeti gondolat szüleménye, akkor az építész hozzájárult mindannyiunk boldogságához” – fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA alelnöke a díj átvételekor.

További információk:

http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/nemzet-muvesze-dijatado-...

http://orszagepito.net/devenyi-sandor-a-nemzet-muvesze/

http://nemzetmuvesze.hu/dijazottak/devenyi-sandor/